Yâdigâr mektûblar 7.mektûb

 Salı 

Ve aleyküm selâm kıymetli kardeşim Enver bey 

Bâlâsını [yukarısını] mübârek selâm lafzı ile tezyîn eylemiş [süslemiş] olduğunuz zâhiri muzlim [dışı karanlık], bâtını münevver [içi aydınlık] olan mektûbunuzu bugün aldım. İnşaallah kelimeler de ma'nâları gibi temiz olur. Tayyîb olanlara tayyîb yakışır. Ne kadar üzülseniz azdır. Bu ta'tilde (yaz ta'tilinde) bu mübârek yazıları öğrenmeniz inşâallah nasîb olur. Böyle fırsat, müsâid zemân ele geçmez. Bu zemânlardan herhalde istifâde etmek , zâyî etmemek lâzımdır. Heleke'l-müsevvifûn hadîs-i şerîfinden Cenâb-ı Hakka sığınırız. Kardeşlerinizin vazîyeti sizi seâdetten meşgul etmesin. Onlardan size hayır olmaz. Mes'uliyetiniz de olmaz. Ve en leyse lil-insâni illa mâ se'â. Ancak çalışmanızın mükâfatına kavuşur, ancak sa'yinizden müstefîd olursunuz. Cenâb-ı Hak sizlere ihsân eylemiş olduğu ni'metleri artdırsın. Seçdiği sevdiği kulların tarîkinde bulunmak ve terakki etmek nasîb eylesin. Kardeş hakkından mes'ul değilsiniz. Fakat anaya ihsândan mes'ulüz. Siz bu hususda bahtiyarsınız; ananızın duâsına mahzarsınız.

Kardeşim size çok zahmetlerimiz oluyor. Hakkınızı helâl ediniz. Şunları düşünüyorum:

1- İşçiler tezgâhın saati ile oynarlar. Prim almak için fazla mekik gösterirler. Bunun için her hafta küçük deftere dikkat edip her top çıkarken saat kaçı göstermiş diğer defterdeki metresine göre mekik adedi çok olmasın. Haftada işlenen birinci topun mekik adedi ile sonuncu topun mekik adedi para hesâbına esas olan büyük deftere yazdığımız adedlere tevâfuk ediyor mu? Cüz'î fark ile uyması lâzımdır. Bu küçük defterler iyi tedkîk edilirse hîle yapmazlar.

2- İplik yok ise işçileri ve masuracıyı hemen çıkarsın. Yalnız Bayram usta kalsın.  Ya'ni atkıcı da çıksın.

3- 300 liralık malzeme kâfidir. Artık fazla malzeme alınmasın. Fazla masraf olmasın. Nisan'da birkaç bin lira vergi vereceğiz. Halbuki paramız yok.

4- Eve gelen vergi zarfını sizin Altay bey'den alıp Hikmet Bey'e göstermenizi dün eve yazmışdım. Halbuki siz Hikmet Bey'e göstermişsiniz. O halde Altay bey'den tekrar istemeyiniz.

5- Altay bey'e lûtfen sorunuz. Her iki firmanın kazanç vergileri çok olmasın. Mağazadan alacak paramız yok gibi.

6- Sizin firmanın vergisi az olmak için Altay bey dul çocuklu muâmelesi yapacak mı?

7- 25 lira avans verdiğinize memnun oldum. Bayram usta avans isterse Nisan'da vergi vermeden evvel hiç avans verecek halde değiliz. Vergi veremez isek birkaç misli cezâ isterler.

8- Seâdet-i Ebediyye (yanlış-doğru) cedvelinin birinci sahîfesini Hüseyn Şener'e göndermişdim. İkinci sahîfesini size gönderiyorum. Lūtfen Hüseyn'e veriniz. Hepinize selâm ve duâ ederim efendim.

Hüseyn Hilmi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder