Hüseyin Hilmi bin Saîd hazretlerinden sohbetler

 *Hüseyin Hilmi bin Saîd hazretleri buyuruyor ki:*


*Kandil* geceleri mübârekdir. *Cum’a* gecesi de mübârekdir. Bu iki gece bir araya gelince daha *Kıymetli* olur. Çok *İstiğfâr* etmek lâzım. Günâhlardan sakınmak lâzım. 


*Dargın* durmamak lâzım. Bunlar çok mühim. *Üç* günden fazlasına müsâde yok. Müslümân *İçki* içmez, *Kumar* oynamaz, *Zinâ* etmez. Ama farkında olmadan *Gıybet* eder. 


Öyleyse her türlü *Günâh* dan çok sakınmak lâzım kardeşim. İbâdetlerin en kıymetlisi *Namaz* dır. Çünkü namaz, her gün bize, *Allahü teâlâ* yı hâtırlatıyor, kalbimize getiriyor. 


*Allah Sevgi* si, Allahın *Zikri* olan kalplerde bulunur. Allahı zikreden kalplere yerleşir. Buna da sebep, *Namaz* dır. Namâzın, ibâdetlerin en *Efdâli* olduğu, buradan geliyor işte. 


Allahü teâlânın *Zikri* ve *Sevgisi*, namazla hâsıl oluyor. Allahı zikreden kalplerden dünyâ muhabbeti çıkar. Yerine *Allah sevgisi* dolar. Yâa, Allah sevgisi kardeşim.


Allahü teâlânın bütün *Sıfat* ları, her mahlûkda, her zerrede *Tecellî* etmekde, *Zuhûr* etmekdedir. Meselâ *Merhamet* sıfatı, *İhsân* sıfatı zuhûr ediyor. Bunun gibi;


*Kahr*, *Gadab* ve *Azap* yapmak sıfatları da zuhûr etmekdedir. Her maddede, her şeyde, *Fâide* ler ve *Zarar* lar yaratmışdır. İnsan, *Lezzet* li ve *Zevk* li şeyleri, fâideli zan ederek aldanır. 


Allahü teâlâ çok *Merhamet* li olduğu için, Peygamberler göndererek, her şeyin *Fâide* lerini ve *Zarar* larını bildirmişdir. Fâideli şeyleri yapmayı *Emr* etmiş, zararlı şeyleri ise *Yasak* etmişdir. 


Bu emirlere *Farz*, yasaklara da *Harâm* ve *Dünyâ* denir. Bu emir ve yasaklara da *Şerîat* denir. *Dünyâdan sakınınız!* buyuruluyor. Ne demek bu? 


Bunun mânâsı; *Harâmlardan sakınınız!* demekdir. Böyle anlamak lâzım. Çünkü Kur’ân-ı kerîmde bile var bu. Allahü teâlâ, *Dünyâdan sakınınız!* buyuruyor. 


Dünyâ denince ne anlıyacağız? *Harâm* ları. Velhâsıl dünyâ, *Harâm* ve *Mekrûh* lardır. Başka mânâsı da var. Dünyânın ikinci mânâsı; *Ölmeden evvelki hayât* demekdir. 


Velhâsı, bu dünyadaki *Lezzet* lerin, hiç biri *Harâm* değil. Peki haram nedir? Bunların *Zarar* lı şekilde kullanılmaları *Harâm* dır. Burası çok mühim kardeşim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder