Hüseyin Hilmi bin Saîd hazretlerinden sohbetler

 *Hüseyin Hilmi bin Saîd hazretleri buyuruyor ki:*


Çoğumuz, *Sohbeti* yanlış anlıyoruz kardeşim, konuşmak zannediyoruz. Hâlbuki sohbet, bir *Allah adamı* ile bir *Mürşid-i kâmil* ile berâber olmak demekdir. Konuşmak şart değil.


Nitekim *Şâh-ı Nakşibend* hazretleri buyuruyor ki: *Bizim sükûtumuzdan istifâde edemiyen, konuşmamızdan hiç istifâde edemez*. 


Bir kimse, bir *Mürşid-i kâmile* rastlamadıysa ne yapacak? O vakit râbıta yapar. Yâni sohbet iki şekilde olur. Biri *Hakîkî*, işte böyle. Biri de *Mecâzî*. 


Yâni oturup, karşısında o mübârek zâtı görüyormuş gibi düşünür. Buna *Râbıta* denir. Bunu yapan da, aynı şekilde istifâde eder. Ama râbıta kolay değildir. Herkes yapamaz.


Allahü teâlâ buyuruyor ki: *Kalpleri hastadır*. Maraz-ı kalp, kalp hastalığı, yâni günâhlar. Her günâh, kalbin bir *Mikrobu* dur, *Hastalığı* dır. 

********

Abdest almaya başlarken *Elhamdülillâhi alâ dîn-il islâm ve alâ tevfîk-ıl îmân ve alâ hidâyetirrahmân*, diyeceğiz. 


Abdest duâlarının birincisi bu işte. Abdest alırken, îmânımıza şükredeceğiz. *Elhamdülillâhi alâ dîn-il islâm*, yâ Rabbî, bizi müslümân yaratdığın için sana hamd ederiz. 


*Ve alâ tevfîk-ıl îmân*, bize îmân nasîb etdin, verdin. *Ve alâ hidâyetir-rahmân*, bize doğru yolu gösterdin. 


Her gün bu *Îmân* duâsını okumak lâzım, abdest alırken. *Ezberlemek* lâzım. Ezberliyeceğiz. Üç kelime, ezberlenmez mi? Îmânının sağlamlaşmasını istiyen, *Îmân duâsını* okusun. 


*Yâ Rabbî, bizi müslümân yaratdın, bize îmân nasîb etdin, verdin ve bize doğru yolu gösterdin. Bunun için sana hamdederiz*. Her gün bu îmân duâsını okumak lâzım. 


Kur’ân-ı kerîmde ne buyuruyor Allahü teâlâ? *Le in şekertüm, Le ezîdenneküm*, yâni benim ni’metlerime şükrederseniz, ni’metlerimi artdırırım. 


Demek ki şükredersek îmânımız sağlamlaşır. Îmânının sağlamlaşmasını istiyen, bu *Îmân duâsı* nı okusun. Çünkü bu îmân duâsını okuyanın îmânı kuvvetlenir. 


Nereden biliyorsun? İşte Kur’ân-ı kerîm. *Le in şekertüm. Le ezîdenneküm*. Yâni, verdiğim ni’mete şükrederseniz, o ni’meti artdırırım.


Böyle buyuruyor Allahü teâlâ. Ama îmân azalmaz çoğalmaz ki, *Kuvvetlenir*. Îmânın azalması çoğalması olmaz diyor İmâm-ı âzam Ebû Hanîfe hazretleri, *kuvvetlenir* diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder