Birbirimizin kusûrunu affetmeliyiz

 *Hüseyin Hilmi bin Saîd hazretleri buyuruyor ki:*


Bu gece, berât gecesi. Berât gecesinde, o sene öleceklerin berâtı verilmez. O insanlar dolaşırlar, gezerler, ama öleceklerini bilmezler. 


Bir berât gecesinde, herkes yatınca, İmâm-ı Rabbânî hazretleri, hanımıyla ibâdet ediyorlarmış. Bir ara hanımı demiş ki; *(Acabâ bu gece kimlerin berâtı verilmemişdir?)* 


İmâm-ı Rabbânî hazretleri de, hanımına; *(Ya kendi berâtının verilmediğini görenler ne yapsın)* buyurmuşlar. Böylece vefâtının yaklaşdığını haber vermişler.


Muhammed Ma’sûm hazretleri Mektûbâtında buyuruyor, *(Münâkaşa etmeyiniz)* diyor. 


Bir mü’minin, bir müslümân kardeşinin kalbini incitmenin, *(Kâbe)* yi, yedi kerre yıkmakdan daha büyük günâh olduğunu dînimiz bildiriyor. 


Onun için, en çok dikkat edeceğimiz şey nedir? Birbirimizin kusûrunu afvedeceğiz, sabredeceğiz. Sabredenin gideceği yer neresidir? Peygamber Efendimiz; *(Cennetdir)* buyuruyor. 


Birbirimizi incitirsek dahî, karşıdakinin sabretmesi lâzımdır. Ona duâ etmesi lâzımdır. Müslümânlık budur, kardeşlik budur. Eshâb-ı kirâmdan bir zât diyor ki: 


Peygamber Efendimiz, bayram günü hutbeye çıkıyordu. Merdiven üç basamakdı. Birinci basamağa çıkdı. Bir şeyler söylüyordu. Kulak verdim, işitdim. Buyuruyordu ki: 


*(Yâ Rabbî, sen bir kulunu, anasını babasını gördüğü hâlde, onların hizmetinde kusûr eden, kalblerini inciten, onların rızâsını, duâsını almıyanı Cehenneme sok.)* Ben de âmin dedim, buyuruyor. 


Birbirimizi seveceğiz, ama anamızın, babamızın da kıymetini bileceğiz. Onların rızâlarını ve duâlarını alacağız, gönüllerini alacağız. 


Hepiniz biliyorsunuz. Ananın, babanın evlâdına duâsı, Peygamberlerin ümmetine duâsı gibidir. Peygamber Efendimiz, bakın ne buyuruyor: 


*(Ailesinin, zevcesinin, hanımının ağzına yemek koymak ibâdetdir)* buyuruyor. Onlar Allahü teâlânın bize emânetidir. Namâzını kılan, tesettür eden bir hanım, dünyânın en büyük ni’metidir. Cennet ni’metlerindendir. 


Böyle buyuruyor Peygamber Efendimiz. Bunun için zevcelerinizin kıymetini bilin kardeşim. O, hayâtını bize vermişdir. *(Seâdet-i Ebediyye)* de 30 madde var ya, orada yazıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder